Workshop Atletiek Fotografie

Atletiek Fotografie


Als ik beroepshalve op de atletiekbanen rond loop zie ik om mij heen veel enthousiaste ouders en trainers met fototoestellen rondlopen om de atleten op de gevoelige plaat (sensor) vast te leggen. Veel van die foto's komen terecht op de websites van de diverse atletiekverenigingen.

Bij belangrijke nationale wedstrijden is het veelal niet mogelijk om zonder accreditatie vanf het middenterrein foto's te maken; dat is dan voorbehouden aan een beperkt aantal pers- en beroepsfotografen. Maar vanaf de buitenkant van de baan zijn ook hele mooie foto's te schieten.De openingsfoto op mijn Sport fotografie pagina is een paar jaar geleden tijdens het EK in Götheborg vanaf de tribune genomen. Bij regionale wedstrijden en clubwedstrijden kan je veelal, na overleg met de organisatie vooraf of ter plekke na overleg met de wedstrijdleider, wel het middenterrein op mits je je aan bepaalde gedragsregels houdt. Dan kan je de atleten van dichtbij fotograferen en leuke plaatjes schieten zoals je als omijsting op deze pagina ziet.

De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan met atletiek fotografie wil ik graag delen met enthousiste amateur fotografen. Vandaar deze workshop. Het gaat daarbij om de keuze van camera en lensen, de beste camera instellingen, de verschillende posities die je bij het fotograferen van verschillende atletiek onderdelen kan innemen en het  bepalen van het spannendste moment bij een bepaalde beweging van een atleet.

Maar minstens zo belangrijk als het nemen van de foto is het nabewerken van de foto. Te vaak zie ik dat opnamen zo uit de camera op Flickr of Facebook worden gezet. Met als resultaat heel veel scheve foto's met piepkleine, of heel veel, atleten en veel omgeving. Met een beetje nabewerking wordt een doorsnee foto plotseling een echte foto. Ook aan die nabewerking wil ik in deze workshop graag aandacht besteden.

 

Workshop, voor wie bedoeld

Deze workshop is bedoeld voor de enthousiaste hobby fotograaf die beschikt over een DSLR (digitale spiegelreflex camera) Met compact camera's, tablets en smartphones zijn leuke foto's te maken, maar voor echte sportgrafie zijn ze minder geschikt.

Je werkt met je eigen camera. De opnamen zet ik via een cardreader over op mijn laptop en bespreek je werk daarna met je..

Ik gebruik in mijn workflow de volgende programma's:

- Photo Mechanic

- Adobe Lightroom

- Photoshop

Programma


Het dagprogramma ziet er in principe als volgt uit:

10:00 - 10:30u   ontvangst, koffie en kennismaking

10:30 - 12:00u  inleiding atletiek fotografie ( camera instellingen en opname posities )

12:00 - 13:00u   fotograferen

13:00 - 14:00u   lunch, bekijken/beoordelen genomen foto's, evt instellingen aanpassen

14:00 - 15:30u   fotograferen 

15:30 - 17:00u   downloaden en bespreken genomen foto's, nabewerking en afsluitend drankje

Afhankelijk van de lokale omstandigheden kan het programma worden aangepast.

Waar en wanneer

De eerstvolgende workshop zal worden georganiseerd zodra er zich minimaal 3 cursisten hebben aangemeld. Ik ga dan op zoek naar een vereniging die een geschikte wedstrijd organiseert of 5 tot 10 atleten als fotomodel kan leveren. Er wordt in overleg met de deelnemers een geschikte dag geprikt dat er een atletiekwedstrijd wordt gehouden, mits we toestemming krijgen om dan op het middenterrein te kunnen fotograferen.

Bij die vereniging zal ik een expositie houden met een aantal vergotingen van mijn hand bij voorkeur van atleten van die vereniging waar de workshop wordt gehouden. Die foto's zullen als illustratie bij de workshop dienen..

Volgende workshop? Hopelijk weer na de corona crisis.

Wat kost het

De deelname prijs is € 125,00, incl. koffie, lunch en een drankje.

Privéles, UItgebreide Masterclass, € 300,00

Aanmelden

Je kunt je voor deze workshop per e-mail aanmelden bij ed@edturk.com.

 

Terug naar de Startpagina             Terug naar de Sportpagina